Kérdések-válaszok

Kedves Zita! Egy igen vékony leányzó vagyok(170 cm, 51 kg), aki napi szinten intenzív testmozgást végez. Az izmaim fejlesztésére és a helyes táplálkozásra is igyekszem figyelni, ám a fenekem feletti csípőpárnácskáimmal nem vagyok kibékülve. A fogyókúra talán nem a legjobb döntés számomra. Segíts kérlek,hogy hogyan tudom a leghatékonyabban megmozgatni azt a területet, illetve, mit tehetek még ellene! Válaszodat előre is köszönöm!

Szia!

 

Tudnom kellene pontosan, hogy a helyes táplálkozás alatt mit értesz pontosan. Az, hogy elhagyod esetleg a fehér kenyeret, a cukrokat, az alkoholt, esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, az önmagában nem feltétlenül elég.A tápanyagok mennyiségi eloszlása, tehát a szénhidrát, a fehérje és a zsír, persze főként lassú felszívódású szénhidrát,többségében állati fehérje, és telítetlen zsírok határozzák meg a diéta vagy az izomtömeg növekedését.

Az intenzív testmozgás nálad gondolom a futást vagy hasonló állóképességi sportot jelent, ami nem főként a zsírt használja energiaforrásként a mozgás során.

A csípőpárnácska pedig zsír, ami viszont csak megfelelő diétás étrenddel tüntethető el,ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogysz.

A fogyókúra, ahogy a nevében is benne van, "kúra szerű"-en alkalmazható, tehát csak 2-3 hónapig.Hosszú távon a "testkompozíció váltás", tehát megfelelő minőségi étrend mellett, intenzív súlyzós edzést, vagy erőnléti edzéseket (trx, cross fitt) javasolnék, mivel testünk tónusát az izmok adják.

Amennyiben még lenne kérdésed akár étrenddel, vagy edzéssel kapcsolatban a puskar.zita@gmail.com-r a is írhatsz.

Remélem tudtam segíteni.

 

Üdv,

Zita

2015-10-30 14:41:40

Szia! Rendszeresen és versenyszerűen futok, többnyire hosszabb távokon (10 km, félmaraton). Körülbelül 15 km futás után rendszeresen érzem, hogy beáll a lábam, magyarán elkezd savasodni, ami a teljesítmény (azaz az időeredmény) rovására megy. Úgy gondolom, hogy megfelelő állóképességgel rendelkezem, ezért valami más gond lehet. Mit javasolsz, mit kellene tennem?

Szia!

Én a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre tippelnék. 

A mozgással, sporttal, különösen kardio sportoknál, nagyobb mennyiségben veszít vizet a szervezet, ezért azt pótolni kell. Átlagosan 20 testtömegkilogrammmonként kellene fogyasztani 1 liter vizet és ezt is inkább felfelé kerekítve. Aki sportol, annak akár még többet érdmes fogyasztani. Emellett pedig fontos az ásványi anyag pótlás is, mivel ezek az izzadással gyorsan kiürülnek, a szervezetnek azonban mielőbb pótolnia kell, hogy az intenzív izomtevékenységgel képződő savakat lebonthassa.

Egy jó multivitamin, kegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel mellett szerintem rövid időn belül javulhat ez az állapot.

Üdv.

2015-04-03 09:47:14

SZT

Edzés végén ugye fontos a nyújtás? S az mennyi ideig tartson? És ugye, külön, külön minden megterhelt izmot meg kell nyújtani?


Igen fontos lenyújtani edzés után, minden izmot, amire dolgoztál külön-külön nagyjából 8-10 percet is igénybe vehet.

2015-02-21 10:16:25

SZT

Milyen fehérjekészítményt ajánlanál? Számít az, hogy miből készül?


Én csak tejsavó fehérjét eszem, edzés után kb 30 grammot. Mi Scitec termékeket szoktuk fogyasztani, azokat tudom ajánlani, pl.: 100% Whey Protein Professional. De más is megteszi, nézd meg a címkéjén az összetételt, 70% fölött legyen a fehérjetartalma.

2015-02-21 10:26:40

SZT

Egyébként az tényleg úgy van, hogy idővel az ember már akármit csinál, nem tud magának izomlázat csinálni?


Izomlázat egyébként nem mindig lehet érezni, nem biztos hogy azért, mert már megszokta az adott izom a terhelést, attól még dolgozhatott az izom sokat. Viszont ha sokáig ugyan az az edzés intenzitás, és nincs izomláz, akkor érdemes változtatni az edzéseken. Ilyenkor jöhet jól, ha mondjuk variáljuk a sorozatok számát, vagy a negatív szakaszokat kicsit lassabban végezzük, vagy szuperszetteket, óriássorozatokat végzünk egy izomcsoportra.

2015-02-21 10:19:30

KérdezekElakadtál?


Ellentmondó információkat találtál az interneten?


A teremben kapott tanácsokkal nem fejlődsz semmit?


Kérdezd a megfelelő embert!