Blog

Zablisztes almás pite

vissza...

2020.10.14, 08:52

Nem tudom ti hogy vagytok vele, nekem az őszről a fák színkavalkádján, a hatalmas falevéltengereken, a nem tudom hogy öltözzek reggeleken kívűl drága anyukám frissen, melegen illatozó almás pitéje jut eszembe. Ր még ma is a hagyományos módon készíti, de én ezt is szerettem volna egészségesebb köntösbe bújtatni. A hozzávalókat megvariálva, de mégis hűen maradva a finom, lédus almánál megalkottam a clean verziót ebből a sütiből is.

Mielőtt megosztanám veletek a recpetet, tennék egy kis kitérőt a zab irányába. Miért is lehet barátunk az általában keveset használt gabona. A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe.A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. 

Az alma egészségre gyakorolt hatásáról azt hiszem nem kell külön előadást tartani, hiszen a mondás is azt tartja: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja" Lakat a száján

 

Zablisztes almás pite

Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez:

  • 300gramm zabpehely liszt
  • 150 ml natúr joghurt (krémesebb)
  • 100 gramm light krémsajt/40 gramm olvaszott kókuszzsír
  • 1 csomag sütőpor/ 2 kiskanál szódabikarbóna
  • 800 gramm alma
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • fahéj ízlés szerint
  • Fél citrom
  • Folyékony édesítő
  • Darált eritrit

 

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra és egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.Ha ez megvan, neki is láthatunk a süteményünknek.

Megpucoljuk az almát, majd aprítóban ledaráljuk, vagy lereszeljük, ha nincs kéznél aprító. Meglocsoljuk a fél citrom levével és félretesszük. Egy másik tálba beletesszük a zablisztet, a joghurtot, a krémsajtot/kókuszzsírt 1 evőkanél folyékony édesítőt és a sütőport/szódabikarbónát.A tésztát jól eldolgozzuk és összegyúrjuk.

A tésztánkat megfelezzük,az egyiket kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink és bele illesztjük. Szórunk rá egy kevés zabkorpát majd a kinyomkodott almát megszórjuk fahéjjal ízlés zserint és ráhalmazzuka tésztánkra, elegyengetjük, erre szintén zabkorpát szórunk és jühet rá kinyújtva a tészta másik fele.Villával megszúrkáljuk a tetejét, majd mehet is a sütőbe nagyjából 35 percre, de az illatából is fogjunk érezni mikor van kész. :)

Türelmetleneknek még melegen ajánlom, de ha mégsem jutna a családnak, lehet készíteni egy újabb adagot. Ha mégis hagytuk hűlni egy kcisit, darált eritrittel megszórhatjuk a tetejét.

Pitére fel! Vigyor

Kérdések-válaszok

  • Kedves Zita! Egy igen vékony leányzó vagyok(170 cm, 51 kg), aki napi szinten intenzív testmozgást végez. Az izmaim fejlesztésére és a helyes táplálkozásra is igyekszem figyelni, ám a fenekem feletti csípőpárnácskáimmal nem vagyok kibékülve. A fogyókúra talán nem a legjobb döntés számomra. Segíts kérlek,hogy hogyan tudom a leghatékonyabban megmozgatni azt a területet, illetve, mit tehetek még ellene! Válaszodat előre is köszönöm!

    Szia!

     

    Tudnom kellene pontosan, hogy a helyes táplálkozás alatt mit értesz pontosan. Az, hogy elhagyod esetleg a fehér kenyeret, a cukrokat, az alkoholt, esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, az önmagában nem feltétlenül elég.A tápanyagok mennyiségi eloszlása, tehát a szénhidrát, a fehérje és a zsír, persze főként lassú felszívódású szénhidrát,többségében állati fehérje, és telítetlen zsírok határozzák meg a diéta vagy az izomtömeg növekedését.

    Az intenzív testmozgás nálad gondolom a futást vagy hasonló állóképességi sportot jelent, ami nem főként a zsírt használja energiaforrásként a mozgás során.

    A csípőpárnácska pedig zsír, ami viszont csak megfelelő diétás étrenddel tüntethető el,ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogysz.

    A fogyókúra, ahogy a nevében is benne van, "kúra szerű"-en alkalmazható, tehát csak 2-3 hónapig.Hosszú távon a "testkompozíció váltás", tehát megfelelő minőségi étrend mellett, intenzív súlyzós edzést, vagy erőnléti edzéseket (trx, cross fitt) javasolnék, mivel testünk tónusát az izmok adják.

    Amennyiben még lenne kérdésed akár étrenddel, vagy edzéssel kapcsolatban a puskar.zita@gmail.com-r a is írhatsz.

    Remélem tudtam segíteni.

     

    Üdv,

    Zita

    tovább...
  • Szia! Rendszeresen és versenyszerűen futok, többnyire hosszabb távokon (10 km, félmaraton). Körülbelül 15 km futás után rendszeresen érzem, hogy beáll a lábam, magyarán elkezd savasodni, ami a teljesítmény (azaz az időeredmény) rovására megy. Úgy gondolom, hogy megfelelő állóképességgel rendelkezem, ezért valami más gond lehet. Mit javasolsz, mit kellene tennem?

    Szia!

    Én a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre tippelnék. 

    A mozgással, sporttal, különösen kardio sportoknál, nagyobb mennyiségben veszít vizet a szervezet, ezért azt pótolni kell. Átlagosan 20 testtömegkilogrammmonként kellene fogyasztani 1 liter vizet és ezt is inkább felfelé kerekítve. Aki sportol, annak akár még többet érdmes fogyasztani. Emellett pedig fontos az ásványi anyag pótlás is, mivel ezek az izzadással gyorsan kiürülnek, a szervezetnek azonban mielőbb pótolnia kell, hogy az intenzív izomtevékenységgel képződő savakat lebonthassa.

    Egy jó multivitamin, kegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel mellett szerintem rövid időn belül javulhat ez az állapot.

    Üdv.

    tovább...
  • Edzés végén ugye fontos a nyújtás? S az mennyi ideig tartson? És ugye, külön, külön minden megterhelt izmot meg kell nyújtani?


    Igen fontos lenyújtani edzés után, minden izmot, amire dolgoztál külön-külön nagyjából 8-10 percet is igénybe vehet.

    tovább...