Blog

Mozgásban a jövő 2. rész: A pankráció

vissza...

2022.01.06, 09:30

Sport vagy szórakoztatás, netalán mindkettő? Nagydarab fickók, vagy éppen törékenynek tűnő hölgyek színes, és néha fura jelmezekben, látványosan dobálják, ütik, fojtják egymást egy ringben és néha még előkerül pár szék is, vagy egy asztal, de nem ritka eszköz a rajzszög, néhány neon cső vagy éppen egy üveglap.Talán többek számára ismerősen cseng Hulk Hogan, Dwane „The Rock” Johnson, vagy John Cena neve, hogy csak néhány közismertebb képviselőjét említsem a szakmának, vagy ott van például az a 2008-ban készült A Pankrátor (The Wrestler) című film Mickey Rourke nagyszerű alakításával a főszerepben, aminek már a címe is elárulja, hogy a professional wrestling, azaz a profi birkózásról, vagy ahogy a köztudatban jobban elterjedt, a pankrációról lesz szó.

Erről a rendkívül látványos és külföldön már régóta nagy népszerűségnek örvendő műfajról a hazai pankrátor szervezet, a Hungarian Championship Wrestling (HCW) vezetőjét és egyben kreatív igazgatóját, Turger Dávidot (Renegade) kérdeztem, aki maga is rendszeres résztvevője a mérkőzéseknek, és élő showknak, mint pankrátor. A következőkben ő fog mesélni többek között arról is, hogyan kezdődött és jelenleg hol tart a magyar pankráció.

Először is köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésem, és segítesz egy kicsit nagyobb rálátást adni a pankráció világára. Te hol találkoztál először ezzel a sporttal, ha nevezhetjük annak és hogyan jött az ötlet, hogy te is hivatásos birkózó leszel?

Én köszönöm a megkeresést! :) Gyerekként láttam először a tv-ben, valami német külföldi csatornán, 1992 körül. A pankrációról tudni kell, hogy a vasfüggöny szerencsésebb oldalán soha nem alakult ki róla a balkáni negatív felfogás. Az „ez kamu, nyugati baromság” csak a keleti oldalon lett ilyen mértékben beleágyazva az emberek fejébe, mert tartottak mindentől, ami színes, látványos, esetleg motiváló. Gyerekként csodáltam ezeket a hatalmas, izmos, színes palikat. Olyanok voltak, mint a szuperhősök. Azt rögtön láttam, hogy valami vegyes műfaj ez, ahol a küzdelem és a show keveredik, és már akkor is a történetek ragadtak magukkal elsősorban. Az, hogy én valaha pankrátor leszek, itt még nem volt realitás, sőt, még amikor 2010-ben elkezdtük meghonosítani itthon a szakmát, még akkor is évekig szürreális volt. Egy kicsit még ma is az. :)

Korábban milyen sportágakban próbáltad ki magad, melyik állt eddig hozzád a legközelebb?

A pankráció után mindenképp a küzdősportok, de csak hobbi szinten, nem voltam kimagasló tehetség. Kipróbáltam a karate-t, az aikido-t és 6 évig műveltem a taekwondo-t. Ma -amikor időm engedi- Kertész Mátétól tanulok MMA-t, aki vendégedző a HCW dojoban. Nagyon élvezem, de sosem bántam meg, hogy a pankráció extrém világának szenteltem az életem.

Renegade a „művészneved”, vagyis a karakteredé. Magyar fordításban azt jelenti hitehagyott, hitszegő, törvény ellen való (ha jól gugliztam ki :) ) Ez csak a karakteredre érvényes vagy van némi párhuzam a saját személyiségeddel is?

Igen, a hitehagyottat dobja ki a google, de inkább amolyan magának való, saját szabályok szerint élő, szelídíthetetlen személyiségre utal a szó eredetije, akitől nem áll távol a szemben állás. Mint a szamurájoknál a ronin. Abszolút összevonható a valós személyiségemmel, de semmiképpen sem összekeverendő. Renegade az az ember, akihez mondjuk akkor fordulnék, ha szélsőséges helyzetben kellene megvédenem magam, vagy a szeretteimet. A valós személyiségem is szélsőséges, de azért korántsem ennyire. :)

Milyen eredményeket értél el a pankrációban eddig, és mire vagy a legbüszkébb akár a birkózásban akár a szervezet történetében?

Kétszer nyertem el a HCW bajnoki címét és a leghosszabban regnáló tag team bajnokság is a miénk, Szabó Tamással, a Budapest Bastards formációval. Ezek az úgynevezett hivatalos eredmények, de ezek kevésbé lényegesek.Arra büszke vagyok, hogy 12 országban birkóztam, hogy Amerikában ringbe léphettünk a Combat Zone Wrestling legendás szervezetében, hogy edzettem a Ring Of Honor ringjében, hogy megteremtettük a semmiből a magyar pankrációt és képes vagyok vezetni ezt a szervezetet, körülbelül nyolc éve, élvezve a csapatom bizalmát. És ha már itt tartunk, nagyon büszke vagyok a HCW csapatára, hogy kőkemény munkával sikerült egy Európa szerte ismert, nívós promócióvá fejleszteni a HCW-t és úgy általában a magyar pankrációt. Amikor egy-egy show után odajönnek az emberek a közönségtalálkozón, pár fotót készíteni és elmondják, mennyit jelent nekik egy ilyen show, hogy hogyan motiválja őket a HCW és annak egy-egy birkózója, hogy boldoggá tette őket, vagy éppen sírásra késztette egy-egy történet, na EZEK rengeteget jelentenek és ilyenkor büszke vagyok.

Amikor az olimpiai bajnok, Növényi Norbert ringbe szállt nálunk és utána azt mondta, hogy szenzációs, amit csináltok… akkor büszke voltam.

Mit is jelent pontosan kreatív igazgatónak lenni a HCW-nél? Milyen feladataid vannak, amellett, hogy te is készülsz a mérkőzésekre? Kik segítenek a munkádban?

Én vagyok a felelős a történetekért. Ez a legfontosabb. Jelenleg egy kicsi, két főből álló írói csapat van. Megírunk egy-egy sztorit, aztán elkezdjük kidolgozni, megteremtjük a dramaturgiáját, ötletelünk, sokszor késő estig. Az egésznek a legjobb része, amikor elkezd összeállni, ilyenkor jellemzően már nem tudunk ülni. Ott van két 30+os felnőtt férfi, és izgatottan rohangál egy nappaliban, ahogy a részek a helyükre kerülnek. Képzelheted… :D Szóval a sztori a lényeg. Lehet könnyed, vicces, de lehet egészen komoly, drámai is. A lényeg, hogy elmeséljen valamit, megmutasson valamit és hasson a lelkükre. Ennek a legmagasabb foka, ha konkrétan a valós dolgokkal, az élettel vegyítjük. Egy-egy pankrátor valós történetével.

Az írásban most elsősorban Szabó Tamás segít, a szervezésben Orbán László, mert hozzám tartoznak a show-k szervezései is, a látványt teljes mértékben Flatsker Róbert gyártásvezető és a CMR pro-wrestling media teszi mögénk, ő vágja meg az adásokat, ő készíti a felvezető videókat és elképesztő érzékkel készít el egy-egy ilyen anyagot. A közösségi médiában Szalai Zoltán segít, a merch-ben Juhász Ildikó. Mindannyian nélkülözhetetlen részei a gépezetnek.

(balról: Turger Dávid/Renegade/, jobbról: Szabó Tamás /Nitro/ )

A pankráció ugye nemcsak a birkózásról szól, ha jól tudom az esések és ütések nagy része meg van játszva, ehhez azért kell egyfajta előadói készség is nem? Illetve aki nincs ennek birtokában, hogyan tanulható, illetve fejleszthető ez a készség?

Megjátszva nincs, hiszen a nézők gyakran csak egy karnyújtásnyira vannak, de természetesen úgy ütjük meg egymást, hogy az a mérkőzés végig is tudjon menni. A dobásoknál pláne nincs lehetőség eljátszani semmit. A becsapódás az becsapódás. A birkózóknak meg kell tanulniuk a szakmát, erre való a HCW dojo. Hogyan tompítsunk esésnél, hogy üssük meg egymást biztonságosan, hogy mozogjunk a ringben, mikor merre nézünk, hol a kamera, hol a tekinteted, hogy beszélj a mikrofonba, hogy add át az érzelmeid… ez egy szakma, mint a burkoló. Ugyanúgy el kell sajátítani. :) És tisztában kell lenni azzal, hogy a világon mindennek ára van. Elképesztő energiát kaphatsz ebben a bizniszben, talán sehol máshol nincs ilyen hangulat, mint egy igazán jó pro-wrestling műsoron, ami mérhetetlenül fel tud tölteni, de a tested megfizeti az árát.

Említetted a HCW dojot. Hazánkban jelenleg csak itt folyik pankrátor képzés?

Magyarországon csak egy iskola van, de az Európa szerte híres és nívós képzést biztosít. A HCW pro-wrestling dojo Zuglóban van, Budapesten, az Egressy úton. A honlapunkon a „pankrátor képzés” menüpont alatt minden infót megtaláltok.

Ha én holnap úgy kelnék fel, hogy pankrátor szeretnék lenni, (amit egyelőre mondjuk csak egy párhuzamos világban tudnék elképzelni, például egy harcos amazon karakterébe bújva :)) szükséges-e hozzá valamilyen sport múlt, és van-e minimum vagy maximum korhatár?

12 éves kor alatt nem oktatjuk a pankrációt, de egyéb korhatár nincs. (az észszerűséget szem előtt tartva persze) A sport múlt nagyon jót tesz, felgyorsítja a folyamatot, de teljesen nulláról is el lehet kezdeni. Vannak rokon sportok, a legközelebb nyilván a birkózás áll hozzánk, utána jönnek a küzdősportok, de az is nagy előny, ha valaki például tornász múlttal rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy ők néznek ki általában a legjobban és az nálunk nagy előnyt jelent. :)

A mérkőzések ugye egy speciális ringben zajlanak, vagy sok esetben azon kívül is. :) Miben különbözik ez a boxban használt küzdőtértől?

A vasszerkezet úgy van kialakítva, hogy legyen egy kis mozgása fel és le. Ez a játék teszi lehetővé, hogy a ring el tudjon nyelni valamennyit a becsapódásból és ne törjön ketté a gerincünk az első dobásnál. :) A boxring alá van támasztva, hogy minél stabilabb legyen, a miénk pont ellenkezőleg, az életünket mentheti meg, hogy elnyel valamennyit. Ezzel együtt is van olyan kemény, hogy ha valaki képzetlenül hanyatt esik benne, komolyan megsérülhet.

Ha jól tudom nem régóta létezik a HCW. Hogyan és mikor alakult, illetve milyen formában került először megrendezésre az első pankrátor mérkőzés, hogyan fejlődött ez tovább a mai napig?

2010-ben kezdődött a történet. Akkoriban az Eurosporton ment amerikai pankráció, WWE, és az egyik kommentátor, Perutek János, kitalálta, hogy szervez egy bemutató meccset egy boxgála betétszámaként. Jánossal hamar elváltak útjaink, de az ott akkor egy tökös húzás volt, ezt el kell ismerni. Ezen a napon találkoztak a mai HCW alapító tagjai. Ott beszéltük meg, hogy ezt meg kell próbálni behozni. Korábban voltak már erre próbálkozások, például Wéber Árpád által, aki a magyar pankráció hírességek csarnokának tagja, de sosem sikerült igazán megismertetni, elfogadtatni. Ott elkezdtük és csak azt tudom mondani, hogy óriási szenvedéllyel dolgoztunk a közös célért. Kiss Áron, Szalay Bence, azaz Icarus és Dover, hozzám hasonlóan éjjel-nappal azon gondolkozott és dolgozott, hogy miként lehetne mindez jobb, nagyobb, népszerűbb.

Az első műsorunkat egy sörkertben rendeztük. Nem volt ott semmi, csak felépítettünk valami ringet, aztán szétvertük egymást. :) Gagyi volt, de az embereket megérintette, mert érezték benne a szenvedélyt. A belépés ingyenes volt, aztán később elkezdtünk amolyan jelképes, 700 Ft-os jegyárat kérni. Kb. hat éven át mindent visszaforgattunk, mindent alárendeltünk a fejlődésnek, teljesen magától értetődő volt mindenkinek, hogy ingyen csináljuk. Csak örültünk, hogy csinálhattuk. Aztán Szegeden már 1000 ember eljött ránk, 2014-ben pedig TV-be kerültünk, a Viasat leadta négy egész estés műsorunkat. Akkor még nem voltunk készek egy ekkora lépcsőfokra, de ma már nem bánom, hogy a saját csatornánkon, a saját felületeinken lehet elérni a műsorunkat. 2017 óta fut a HCW Underground, az első magyar heti pankráció adás, ami újra elhozta a tömött arénákat. 2018-tól 2020-ig szinte az összes műsorunk telt ház volt, ez műsoronként 600 főt jelentett. Aztán a covid egy nagy gyomros volt, be kellett húzódnunk és nézők nélkül csinálni a műsorokat, csak a youtube-ra. Emlékszem, a csapat elé álltam és közöltem velük, hogy mostantól újra mindent ingyen csinálunk. Aki szeretne, felállhat és megértem. Szinte mindenki maradt, de aki ment, az sem emiatt.

Dolgoztunk hát tovább és tavaly év végén, a Véres November XI-en, a covid óta először, végre újra telt házunk volt.

Legközelebb hol és milyen formában láthatunk titeket a ringben?

2022. január 22-én, Újpesten, a Kellner Ferenc Sportközpontban, az Áttörés gálán. Mindenkit szeretettel várunk! :)

Ha tehetitek mindenképp nézzetek meg egy élő műsort és még az is lehetséges, hogy annyira magával ragad titeket az élmény, mint ahogy nemrégiben engem, aki már nem csak nézőként, hanem a HCW dojojának egyik új tanítványaként is tartozhatok ehhez a fantasztikus közösséghez. Vigyor

 

Kérdések-válaszok

 • Kedves Zita! Egy igen vékony leányzó vagyok(170 cm, 51 kg), aki napi szinten intenzív testmozgást végez. Az izmaim fejlesztésére és a helyes táplálkozásra is igyekszem figyelni, ám a fenekem feletti csípőpárnácskáimmal nem vagyok kibékülve. A fogyókúra talán nem a legjobb döntés számomra. Segíts kérlek,hogy hogyan tudom a leghatékonyabban megmozgatni azt a területet, illetve, mit tehetek még ellene! Válaszodat előre is köszönöm!

  Szia!

   

  Tudnom kellene pontosan, hogy a helyes táplálkozás alatt mit értesz pontosan. Az, hogy elhagyod esetleg a fehér kenyeret, a cukrokat, az alkoholt, esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, az önmagában nem feltétlenül elég.A tápanyagok mennyiségi eloszlása, tehát a szénhidrát, a fehérje és a zsír, persze főként lassú felszívódású szénhidrát,többségében állati fehérje, és telítetlen zsírok határozzák meg a diéta vagy az izomtömeg növekedését.

  Az intenzív testmozgás nálad gondolom a futást vagy hasonló állóképességi sportot jelent, ami nem főként a zsírt használja energiaforrásként a mozgás során.

  A csípőpárnácska pedig zsír, ami viszont csak megfelelő diétás étrenddel tüntethető el,ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogysz.

  A fogyókúra, ahogy a nevében is benne van, "kúra szerű"-en alkalmazható, tehát csak 2-3 hónapig.Hosszú távon a "testkompozíció váltás", tehát megfelelő minőségi étrend mellett, intenzív súlyzós edzést, vagy erőnléti edzéseket (trx, cross fitt) javasolnék, mivel testünk tónusát az izmok adják.

  Amennyiben még lenne kérdésed akár étrenddel, vagy edzéssel kapcsolatban a puskar.zita@gmail.com-r a is írhatsz.

  Remélem tudtam segíteni.

   

  Üdv,

  Zita

  tovább...
 • Szia! Rendszeresen és versenyszerűen futok, többnyire hosszabb távokon (10 km, félmaraton). Körülbelül 15 km futás után rendszeresen érzem, hogy beáll a lábam, magyarán elkezd savasodni, ami a teljesítmény (azaz az időeredmény) rovására megy. Úgy gondolom, hogy megfelelő állóképességgel rendelkezem, ezért valami más gond lehet. Mit javasolsz, mit kellene tennem?

  Szia!

  Én a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre tippelnék. 

  A mozgással, sporttal, különösen kardio sportoknál, nagyobb mennyiségben veszít vizet a szervezet, ezért azt pótolni kell. Átlagosan 20 testtömegkilogrammmonként kellene fogyasztani 1 liter vizet és ezt is inkább felfelé kerekítve. Aki sportol, annak akár még többet érdmes fogyasztani. Emellett pedig fontos az ásványi anyag pótlás is, mivel ezek az izzadással gyorsan kiürülnek, a szervezetnek azonban mielőbb pótolnia kell, hogy az intenzív izomtevékenységgel képződő savakat lebonthassa.

  Egy jó multivitamin, kegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel mellett szerintem rövid időn belül javulhat ez az állapot.

  Üdv.

  tovább...
 • Edzés végén ugye fontos a nyújtás? S az mennyi ideig tartson? És ugye, külön, külön minden megterhelt izmot meg kell nyújtani?


  Igen fontos lenyújtani edzés után, minden izmot, amire dolgoztál külön-külön nagyjából 8-10 percet is igénybe vehet.

  tovább...